Vier redenen waarom visuele content geen optie is, maar noodzaak
- 3 min. leestijd
- 05 februari 2018
Lange teksten zonder beeld zijn niet meer van deze tijd. Mensen zijn visueel ingesteld en willen ook op deze manier informatie ontvangen. Kijk alleen al naar de stijging van het aantal gebruikers op de met afbeeldingen gevulde platformen Instagram en Snapchat. Om je marketingdoelen te bereiken, is beeld dus van groot belang. In deze blog lees je vier redenen waarom visuele content zo belangrijk is.
#1 Beeld is beter te onthouden
Het percentage content dat mensen onthouden door het toevoegen van beeld is opmerkelijk. Wanneer iemand iets hoort, weet hij hier drie dagen later nog maar 10% van. Wordt aan dezelfde informatie beeld toegevoegd, dan heeft de persoon hier drie dagen later 65% van onthouden. Dit wordt het Picture Superiority Effect genoemd. Woorden in combinatie met afbeeldingen is dus een gouden combinatie.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen dingen voor 323% beter begrijpen wanneer er een combinatie wordt gemaakt tussen tekst en beeld, dan wanneer ze een uitleg volgen met alleen tekst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van infographics. Deze contentvorm brengt veel informatie op een snelle en duidelijke manier over.
#2 Beeld is de taal van de millennials
Over het algemeen geldt dat vier keer zoveel mensen liever een video kijken over een product, dan dat ze erover lezen. Deze regel gaat al helemaal op voor de millennials; een lastig te bereiken doelgroep. 74% van deze doelgroep vindt video’s bijvoorbeeld nuttig bij het online winkelen en 60% geeft aan liever een video te kijken tijdens het lezen van een nieuwsbrief.
Juist voor deze generatie is het gebruik van beeld in online content dus extra belangrijk. De ‘liefde’ voor dit soort inhoud zie je vooral goed terug in de hoeveelheid jongeren die social media gebruikt die volledig om dit aspect draaien. Onder Nederlanders in 2018 nam het dagelijks gebruik van Snapchat met 35% toe en dat van Instagram zelfs met 40%. Deze verschuiving was vooral zichtbaar onder de leeftijdsgroep tot veertig jaar. Daarbovenop maakt zo’n zeven op de tien jongeren van de leeftijdsgroep vijftien tot en met negentien jaar gebruik van Instagram en Snapchat, terwijl het gebruik van Twitter, een meer op tekst gericht platform, onder deze groep niet hoger ligt dan 23%. Snapchat, YouTube en Instagram zijn dan ook, naast WhatsApp, de meest gebruikte platformen van deze leeftijdsgroep (NEWCOM, 2018).
#3 Beeld verbetert de engagement rondom je posts
Uit onderzoek blijkt dat social posts met visuele content meer respons krijgen. Zo krijgt een tweet met afbeeldingen 150% meer retweets, dan een tweet zonder beeld. Op Facebook genereren afbeeldingen juist 2,3 keer meer engagement. Wat wel interessant is om hierbij te vermelden, is dat gebruikers die vaak een bepaald type post liken, ook meer van dit soort posts te zien krijgen op hun timeline. Dus wanneer iemand voornamelijk fotoberichten ‘vind ik leukt’, dan wordt hij ook vooral verzadigd met dit type content. Dit is het nieuwe algoritme van Facebook. Het is dus verstandig om als marketeer alsnog te experimenteren met het type posts op Facebook en niet alleen maar afbeeldingen en video’s te plaatsen. Bovendien is aan het nieuwsoverzicht vanaf januari 2018 nog meer veranderd. Content van vrienden en familie wordt belangrijker, terwijl content van bedrijven en organisaties een minder prominente rol krijgt.
Wanneer je beeldgerelateerde social media in gaat zetten om je marketingdoelen te bereiken, is er nog een interessant feitje over Instagram. Uit resultaten blijkt dat foto’s met gezichten, denk bijvoorbeeld aan selfies, 38% meer likes en 32% meer comments ontvangen. Gezichten trekken ons dus aan.
#4 Videocontent is de marketingtrend van 2018
In 2018 zijn video’s één van de belangrijkste marketingtools. Video’s op social media krijgen zelfs 1.200% meer shares dan posts waarin tekst en afbeeldingen zijn gecombineerd. Ook YouTube wordt steeds populairder onder Nederlanders. Het dagelijks gebruik van dit platform nam in 2018 met bijna 30% toe. Dit betekent dat in ons land 2,2 miljoen mensen iedere dag video’s kijken (NEWCOM, 2018).
Al met al wordt verwacht dat in 2019 videocontent 80% van het internetverkeer zal vertegenwoordigen. Het is dus belangrijk te gaan investeren in goede video’s. Kijk bijvoorbeeld naar de creativiteit van Zondag met Lubach. De bekende video waarin Nederland Trump verwelkomde, zorgde voor onwijs veel interactie op social media.
Beeld inzetten
Als marketeer kun je dus niet meer om het gebruik van beeld heen. Ga je visuele content inzetten? Zorg dan dat het van goede kwaliteit is, maar neem niet zomaar iemands werk klakkeloos over. Beschik je niet over de juiste skills en/of een designer? Dan is het misschien slim om hier een expert voor in te schakelen. Wij kunnen ondersteunen bij de creatie of selectie van goede beelden. Naast fotografie kunnen we ook unieke visuals designen en maken we droge data behapbaar door middel van creatieve infographics. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.
Alle facts zijn samengevat in onderstaande infographic. Welke onthoud jij beter?
Infographic: ‘Vier redenen waarom visuele content geen optie is, maar noodzaak’
einde