Voice search, visual search & chatbots: zo genereer je leads

  • 6 min. leestijd
  • 15 mei 2018

Effectieve leadgeneratie is belangrijk, omdat je als marketeer relevante leads wilt genereren waarbij de kans op nieuwe klanten hoog is. Bovendien is het één van de voornaamste redenen om contentmarketing toe te passen. De exacte definitie van een lead verschilt per bedrijf, want dit hangt af van de gestelde doelen. Zo kan iemand waar je het e-mailadres van hebt een lead zijn, maar voor een ander bedrijf zijn dit misschien wel Facebook-likes. Op het gebied van leadgeneratie vinden er constant veranderingen en ontwikkelingen plaats. In dit artikel worden drie opvallende trends besproken om de doelgroep naar je website te trekken en er leads van te maken.

Twee fases in leadgeneratie

Om bezoekers naar je website te trekken en zo leads te genereren, is awareness-content belangrijk. In de customer journey van McKinsey is dit de eerste stap van de klantreis, waarbij de doelgroep voor het eerst in contact komt met het bedrijf. Iemand heeft een vraag of probleem, zonder deze direct te koppelen aan een bepaald merk en gaat op onderzoek uit. De content in deze fase is dan ook vrij algemeen van aard en geeft antwoord op de vraag van potentiële leads. Dit kan bijvoorbeeld middels socialmediacontent, externe blogs of een zoekmachine-geoptimaliseerde website.

Het volgende doel is conversie. Dit is het moment waarop een bezoeker van bijvoorbeeld je website over gaat tot het doen van een actie. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen harde en zachte conversie. Harde conversie draagt direct bij aan het bedrijfsresultaat. Denk aan het doen van een aankoop. Er is dan direct sprake van een klant en niet van een lead. Zachte conversie speelt juist in op het ‘binden’, leadnurturing, van een potentiële klant, door hem langzamerhand met content te verzadigen. Voorbeelden van deze indirecte conversie zijn het invullen van een contactformulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Deze conversiesoort leidt niet direct tot extra omzet, maar kan het bedrijf in tweede instantie alsnog resultaat opleveren. Bijvoorbeeld wanneer de lead naar aanleiding van de nieuwsbrief, brochure of andere vorm van contact alsnog tot een aankoop overgaat. Het voordeel van deze zachte conversiemethode is dat de drempel lager ligt dan bij harde conversie.

#1. Word gevonden met voice search

Doordat er steeds meer content online staat, wordt een SEO-geoptimaliseerde website steeds belangrijker. Uit recent onderzoek van Buzzsumo blijkt bovendien dat de websitetraffic via social media daalt, maar dat het aandeel van zoekmachines juist stijgt. Dit maakt SEO nog belangrijker in jouw strategie.

Met de opkomst van virtuele assistenten zijn er naast het zoeken met tekstuele opdrachten, andere zoekmethodes bijgekomen. Voorbeelden zijn GoogleNow, Siri (Apple) en Bixby (Samsung). Met deze nieuwe technologieën kunnen gebruikers ook met hun stem zoekopdrachten uitvoeren. Wil jij leads binnenhalen op je website? Dan is het van belang dat je website ook te vinden is door middel van voice search. Wij geven hieronder een aantal tips hoe je dit kunt realiseren.

Voice search SEO-optimaliseren

1: Richt je op de 5W’s en de H

Gebruikers van een virtuele assistent zullen vooral vragen stellen. Ze zien het als een soort persoon waar je tegen kunt praten. In plaats van short-tail-zoekwoorden als ‘appeltaart recept’ te gebruiken, zullen potentiële klanten echt vragen gaan stellen, zoals ‘Hoe bak ik een appeltaart?’ Richt je daarom op het gebruik van deze long-tail-zoekwoorden. Dit kan bijvoorbeeld door content te creëren rondom vragen van potentiële leads. Denk na over de wie-, wat-, waar-, wanneer-, waarom- en hoe-vragen die relevant zijn voor jouw doelgroep en schrijf deze vragen en antwoorden uit. Doordat je de zoekwoorden niet verstopt in algemene content, maar deze uitschrijft op een speciale pagina, zal je sneller gevonden worden met voice search.

2: Check je microgegevens

Mensen zullen met voice search steeds meer op ‘de beste (…) in de buurt’ gaan zoeken. Doordat de virtuele assistent weet waar de gebruiker zich bevindt, wordt microdata nog belangrijker. Microdata is een vorm van gestructureerde data die je in de HTML-code van je website verwerkt, zodat zoekmachines je beter begrijpen. Denk aan je adres, openingstijden en beoordelingen. Om ervoor te zorgen dat jij als eerste resultaat naar voren komt bij een zoekopdracht, is het belangrijk dat bijvoorbeeld Google deze gegevens makkelijk kan vinden. Met de Structured Data Testing Tool van Google kun je onder andere de microgegevens van je website bekijken.

3: Maak je website mobielvriendelijk

Ondanks dat je op je laptop ook gebruik kunt maken van gesproken zoekopdrachten, zijn de virtuele assistenten toch vooral gemaakt voor smartphones. Doordat de gebruiker zoekt op zijn telefoon en vervolgens op jouw mobiele site terechtkomt, is het ontzettend belangrijk dat jouw website mobielvriendelijk is.

Bixby en Siri

Bixby en Siri

#2. Word gevonden met visual search

Mensen zijn visueel ingesteld. Soms spotten ze iets en willen ze dit later online zoeken, maar ontbreekt het hen aan woorden om het object te beschrijven. Daarom bieden de virtuele assistenten, naast voice search, nu ook de mogelijkheid om met beeld te zoeken. De gebruiker maakt bijvoorbeeld een foto van een object, waarna met visual search wordt gezocht naar gelijksoortige voorwerpen. Voorbeelden hiervan zijn Google Lens en Pinterest Lens (geïntegreerd in Bixby). Vooral voor bedrijven in de retail is deze nieuwe functie interessant. Door gebruikers visueel te laten zoeken, wordt er online een customer experience gecreëerd die steeds meer begint te lijken op winkelen in de fysieke wereld. Bovendien nam het aantal visuele zoekopdrachten in 2018 met 140 procent toe. Een andere belangrijke reden om visual search in te zetten, is om de millennials te bereiken. 63 procent van hen geeft namelijk aan dat het visuele platform Pinterest hen helpt bij het ontdekken van nieuwe merken en/of producten om te kopen.

Om leads te genereren door middel van visual search, is het belangrijk dat je gevonden wordt via deze nieuwe zoekmethode. Wij geven hieronder een aantal tips over hoe je dit kunt aanpakken.

Visual search SEO- optimaliseren

1: Voeg een beschrijvende alt-tekst toe aan je afbeeldingen

De alt-tekst wordt toegevoegd aan een afbeelding in HTML. Wanneer een beeld niet kan worden weergegeven, wordt deze tekst getoond. Daarnaast helpt het zoekmachines met het begrijpen van de afbeelding. Voeg daarom altijd een korte, beschrijvende alt-tekst toe, zodat een visuele zoekmachine weet wat de afbeelding inhoudt.

2: Zorg dat je logo zichtbaar is

Om de herkenbaarheid van je bedrijf of merk voor de visuele zoekmachine te verbeteren, is het tonen van je logo op bijvoorbeeld je producten of gebouwen nog belangijker. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een bepaald paar witte Nike schoenen online wil vinden door er met visual search een foto van te maken, is de kans groter dat de virtuele assistent hem vindt wanneer het Nike logo goed zichtbaar is. Dit logo kenmerkt namelijk de schoen en onderscheidt hem van andere witte sneakers.

3: Check je zichtbaarheid op Pinterest

De virtuele assistent van Samsung, Bixby, maakt gebruik van de Pinterest Lens. Er wordt dus gezocht in de resultaten van Pinterest. Wil je gevonden worden door deze lens? Zorg dan dat je zichtbaar bent op Pinterest en gebruik populaire zoektermen. Doe dit met een zoekwoordonderzoek en test de zoekresultaten. Check bovendien zelf ook eens welke zoektermen verschijnen wanneer je het logo van je merk scant met de visuele zoekmachine.

Pinterest lens

#3. Bezoekers met chatbots omzetten naar leads

Een ontwikkeling omtrent de volgende fase in het leadgeneratieproces, is die van de inzet van chatbots. Wanneer je potentiële klant eenmaal je Facebook-pagina of landingspagina heeft bereikt, moet je hem nog omzetten naar een lead. Hierbij wordt persoonlijk contact steeds belangrijker. Een voorbeeld daarvan is de toename in het delen van content via berichtenplatforms, zoals WhatsApp en Slack; er vindt een verschuiving plaats van social media naar ‘privé media’.

Een-op-eencommunicatie naar iedere potentiële klant wordt al snel te duur. Om die reden worden er steeds vaker chatbots ingezet. Door het toevoegen van technologie aan het persoonlijke klantcontact, kan er een hoger percentage website-bezoekers worden geconverteerd tot leads. Eerstelijns vragen kunnen namelijk snel worden beantwoord. Een ontwikkeling hierbij is het inzetten van conversiegerichte landingspagina’s. Toen de chatdienst op de landingspagina van Helloumi door een onverwachte bug steeds opende in full screen, kon de bezoeker maar één ding doen: chatten. Door deze toevallige fout, haalde het bedrijf vier keer zo veel leads binnen.

Chatbot

Voorbeeld chatbot als landingspagina (bron: Landbot.io)

Het gebruik van chatbots als volledige landingspagina zie je echter nog niet veel terug. Wel verschijnt er bij steeds meer websites een kleine chatbox in één van de hoeken. Doordat de gebruiker in gesprek gaat met de chatbot, komt het bedrijf er snel achter wat de reden is van het websitebezoek. Vervolgens kun je zo’n persoon vragen om zich bijvoorbeeld aan te melden voor de nieuwsbrief, mocht hij daarin geïnteresseerd zijn.

Chatbot pop-up

Voorbeeld chatbot pop-up (bron: Spring)

Naast dat chatbots ingezet kunnen worden in het proces vóór de conversie, kunnen ze ook gebruikt worden als conversiemethode zelf. Gebruik de chatbot bijvoorbeeld als vervanger van de nieuwsbrief. Een voorbeeld hiervan is de NOS Update: een service die via een chatbot iedere dag een update stuurt van het dagelijkse nieuws. Doordat de gebruiker bijvoorbeeld aangeeft wat voor soort nieuws hij op welke tijdstippen wil ontvangen, krijgt de NOS een goed beeld van de voorkeuren van die gebruiker. Bovendien kan deze persoon ook nog heel gericht dingen vragen, zoals ‘Wat is het laatste nieuws over Italië?’ Dit levert waardevolle leads op.

NOS chatbot

De NOS chatbot

Leadgeneratie met artificial intelligence

Voice search, visual search en chatbots; alle drie hebben ze vooral één ding gemeen: artificial intelligence (AI). Het begrip staat voor apparaten die op basis van data, impulsen en hun omgeving zelf beslissingen leren nemen. Deze techniek wordt steeds belangrijker. Volgens Servion Global Solutions zal AI in 2025 zelfs 95 procent van alle klantinteracties ondersteunen. Kunstmatige intelligentie wordt dus cruciaal in jouw strategie om meer leads te generen. Pas jij het al toe?

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact