Hoe creëer je een effectieve socialmediastrategie?

  • 4 min. leestijd
  • 12 januari 2018

Welk kanaal past bij mijn bedrijf? Wat voor soort content moet ik posten? Wat wil ik bereiken met social media? Dit zijn vragen die vaak worden gesteld bij het opzetten van een socialmediastrategie. Het gebruik van social media stijgt enorm en de verwachting is dat deze groei zich de komende jaren blijft doorzetten. Niet elk bedrijf heeft een marketingafdeling met specialisten op het gebied van social media. Het succes van die bedrijven hangt onder andere af van het creëren van een bondige, effectieve socialmediastrategie. Hoe je dat doet, lees je in deze blog!

Stap 1: Een effectieve socialmediastrategie begint met doelstellingen

Een veel gemaakte fout in het bedrijfsleven is het starten van één of meerdere socialmediakanalen enkel met de reden dat de concurrentie dit ook doet. Laat de concurrentie niet leidend zijn in jouw bedrijfsvoering. Het is belangrijk om na te gaan of social media past binnen de missie en visie van jouw bedrijf en of het medium toegevoegde waarde heeft. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken met de inzet van social media en hoe ga ik dit verwezenlijken? Pas wanneer je hier een helder beeld van hebt, ga je aan de slag met het opzetten van een socialmediastrategie. Wanneer je hebt bepaald om social media te integreren binnen de marketingactiviteiten van jouw bedrijf is het zaak om heldere, SMART-geformuleerde socialmediadoelstellingen te bepalen. Wanneer jij als doel hebt om met de inzet van social media de relatie met je doelgroep te verbeteren, kun je doelstellingen formuleren, zoals:

• Met de content die we elke week posten op social media bereiken we wekelijks 50% van onze volgers op socialmediakanaal X.
• Wekelijks reageert 5% van onze volgers op geplaatste content die we verspreiden via social mediakanaal Y.
• Volgers ontvangen altijd binnen een dag een antwoord op een vraag die zij hebben gesteld op socialmediakanaal X.

Stap 2: Breng de doelgroep in kaart

Een socialmediastrategie is pas effectief als de geplaatste content relevant is en de doelgroep aanspreekt. Breng daarom, als je dit nog niet hebt gedaan, de doelgroep in kaart. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het opstellen van één of meerdere buyer persona’s. Een buyer persona is een stereotypische beschrijving van de ideale klant(groepen) en geeft inzicht in de wensen en behoeften van de doelgroep. Een buyer persona verpersoonlijkt de doelgroep en kan worden opgesteld op basis van bijvoorbeeld leeftijd, woonplaats, inkomen, hobby’s of interesses. Probeer 3 of 4 persona’s te creëren die de hele doelgroep vertegenwoordigen.

Hoe creëer je een effectieve socialmediastrategie?

Stap 3: Monitoren

Wanneer je de doelgroep goed in kaart hebt gebracht, moet je ervoor zorgen dat je goed volgt wat er speelt binnen de doelgroep. Door middel van socialmediamonitoring kun je ontdekken waar de doelgroep zich bevindt en welke onderwerpen haar bezighouden. Speel hierop in door voor de doelgroep relevante content te posten op jouw eigen socialmediakanalen. Daarnaast kan je door middel van socialmediamonitoring de posts, blogs en nieuwsberichten van concurrenten analyseren. Op die manier kan je goed zien wat wel werkt, niet werkt en waar de kansen liggen voor jouw bedrijf.

Stap 4: Kies het juiste kanaal dat aansluit op jouw socialmediastrategie

Door socialmediamonitoring kan je als het goed is antwoord geven op de volgende vragen:

• Op welk socialmediakanaal is mijn doelgroep actief?
• Welk socialmediakanaal wordt veel gebruikt in mijn branche?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord is het tijd om een keuze te maken welk kanaal je gaat gebruiken. Het is niet zo dat je per se een keuze moet maken tussen de verschillende kanalen, maar vooral voor kleine bedrijven kan het moeilijk zijn om succesvol te zijn op alle socialmediakanalen. Het kost bijvoorbeeld veel tijd als je alle ins en outs van bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en LinkedIn tegelijk onder de knie wilt krijgen. Je kunt beter je tijd besteden aan het opbouwen en onderhouden van een community op één of twee kanalen om vervolgens door te gaan naar het volgende kanaal. Kies voor het kanaal waarop de doelgroep het meest actief is, en waarmee jij denkt dat je de doelstellingen kunt bereiken.

Stap 5: Plan content in voor een effectieve socialmediastrategie

Social media is geen wetenschap. Het is niet zo dat je op een dag de formule hebt gevonden en opeens ontzettend veel resultaten gaat zien. Je gaat namelijk pas resultaten zien wanneer je op een consistente en regelmatige basis content plaatst en dit blijft volhouden. Bepaal doelen over hoe vaak je content plaatst en hoe je de doelgroep gaat verbinden met jouw kanaal. Het maken van een contentkalender is een erg populaire manier om in te delen welke content je in een bepaalde periode gaat plaatsen. Aansluitend op een contentkalender zijn er ook tools die het mogelijk maken om berichten in te plannen. Kijk hier wel mee uit, want het te veel automatiseren van het plaatsen van content kan de spontaniteit in de weg gaan zitten. Probeer de connectie met jouw volgers op te zoeken en speel daarbij af en toe in op de actualiteit.

Je kunt ervoor kiezen om content op social media te promoten. Dit is vooral erg relevant wanneer je producten en diensten verkoopt en je nog geen grote volgersschare hebt opgebouwd. Op die manier krijgen relevante mensen uit de doelgroep jouw bericht onder ogen, terwijl ze jou (nog) niet volgen. Het promoten van berichten is niet alleen interessant voor bedrijven die door middel van social media producten en diensten willen verkopen. Je kunt ook berichten promoten met het doel om nog meer engagement en interactie te creëren. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat er veel wordt gereageerd op een bericht dat je hebt geplaatst, kan je dit bericht promoten om op die manier nog meer mensen te bereiken en engagement te creëren.

Meten is weten

Social media is continu in beweging en in ontwikkeling. Iets wat vandaag werkt, hoeft morgen niet te werken. Blijf daarom je socialmediastrategie continu analyseren en bijsturen. Blijf op de hoogte waar de behoeften van je doelgroep liggen en speel hierop in. Probeer van alles wat je doet te leren en je zult merken dat je het medium social media steeds succesvoller kunt inzetten ten behoeve van jouw bedrijfsdoelen. Wanneer het opzetten van een effectieve socialmediastrategie maar niet wil lukken, helpt Be Socialized daar graag bij. De socialmediastrategen van Be Socialized hebben veel ervaring in het ontwikkelen van effectieve en creatieve socialmediastrategieën.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact