Adverteren via LinkedIn: serious business of business as usual?
- 5 min. leestijd
- 23 november 2017
Bij adverteren via social media wordt er vaak gedacht aan Facebook of Instagram. LinkedIn lijkt (net als Twitter) tot één van de mindere goden van social media te behoren. Omdat het socialmediakanaal alleen voor professionele doeleinden gebruikt wordt, is de gemiddelde gebruiker ook wat ouder dan op kanalen als Facebook, Snapchat en Instagram. Toch kan adverteren via LinkedIn voor veel bedrijven heel effectief zijn. In deze blog word je bijgepraat over de voor- en nadelen en mogelijkheden van adverteren via LinkedIn. Daarnaast worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van advertenties op LinkedIn besproken.
Waarom adverteren via LinkedIn?
Adverteren op LinkedIn is niet voor elk merk of product relevant. Als jouw doelgroep voornamelijk uit jongeren bestaat, of de stijl van jouw merk niet zakelijk maar speels is, dan is LinkedIn misschien niet het meest geschikte kanaal om op te adverteren. Het kan echter wel zeer waardevol zijn als jouw product zich vooral richt op de b2b-sector of wanneer er onder jouw doelgroep veel mensen zijn die zich bevinden in het bedrijfsleven. Daarnaast is LinkedIn natuurlijk het uitgelezen netwerk voor recruitment. Als je op zoek bent naar personeel, zou een advertentie waarin jouw vacature wordt aangeprezen zomaar eens die ene top-sollicitant kunnen opleveren.
Verschillende advertentietypen
Hoewel adverteren via LinkedIn al een tijd mogelijk is, zijn de mogelijkheden nog altijd behoorlijk beperkt (zeker in verhouding tot andere socialmediakanalen). Zo kun je bijvoorbeeld maar een beperkt aantal typen advertenties plaatsen. Gewone advertenties (Link Ads) zijn op LinkedIn klein, en vallen daardoor niet heel erg op. Bovendien heb je maar weinig ruimte voor tekst, dus is het belangrijk dat de boodschap van je advertenties kort maar krachtig is. Eigenlijk heb je alleen ruimte voor een kleine visual, een titel en een korte call-to-action. Zorg dus dat deze call-to-action meteen pakkend is!
Een andere manier van adverteren, waarmee je meer opvalt, zijn promoted posts. Dit zijn net als op Facebook normale updates die vaker in de tijdlijn van gebruikers verschijnen, zodat ze een groter bereik hebben. Bedenk wel dat als je ervoor kiest om bepaalde content te promoten, het belangrijk is dat deze content een duidelijke call-to-action bevat. Deze call-to-action kan bijvoorbeeld een link naar je website of blog zijn, of een link naar een vacature, zoals in onderstaand voorbeeld van de Rabobank Groep.
Serious business?
Hoewel LinkedIn voor andere doeleinden wordt gebruikt dan bijvoorbeeld Facebook, wil dit niet meteen zeggen dat LinkedIn om een compleet andere benadering vraagt. LinkedIn staat bekend om het feit dat het voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, waar Facebook meer gebruikt wordt voor entertainment en sociaal contact. Deze waarden kunnen echter ook op LinkedIn gelden. Spreek je doelgroep dus niet aan met ‘u’, maar zoek een goede balans tussen informeel en zakelijk en durf hier ook mee te experimenteren. Ondanks het zakelijke karakter van LinkedIn is het belangrijk om in te spelen op persoonlijke content, die dicht bij de doelgroep staat. Uit onderzoek van Cisco is gebleken dat mensen op LinkedIn worden aangetrokken door content die inspeelt op de volgende elementen:
– Professionele waarde (bijv. carrière bevordering)
– Sociale voordelen (populariteit)
– Emotionele voordelen (zelfverzekerdheid)
– Zelfbeeld verbeteren (trots)
Bedenk dus bij het ontwerpen van advertenties of de content die je wilt ontwikkelen inspeelt op één of meerdere van deze waarden. Mensen willen op LinkedIn laten zien hoeveel kennis ze hebben over bepaalde onderwerpen binnen hun vakgebied, wat ze allemaal bereikt hebben in hun (zakelijke) leven en hoe sociaal ze zijn. Kortom: contentmarketing speelt ook op LinkedIn een grote rol. Probeer dus niet alleen ‘reclame’ te maken voor jouw bedrijf of product, maar voeg iets toe waardoor de gebruiker zich meer aangetrokken voelt door jouw content.
Specifiek targeten
Het is mogelijk om via LinkedIn zeer specifiek te targeten op verschillende doelgroepen. Naast de standaard geslacht-, leeftijd- en locatie opties, biedt LinkedIn targeting mogelijkheden die andere socialmediakanalen niet of nauwelijks aanbieden. Zo maakt LinkedIn het mogelijk om specifiek te targeten op een bepaalde functie of skills van personen, leden van bepaalde groepen en zelfs specifiek op bedrijven binnen een bepaalde sector. Daarnaast biedt LinkedIn met nieuwe features steeds meer mogelijkheden tot gepersonaliseerde retargeting.
Recentelijk heeft LinkedIn Matched Audiences geïntroduceerd. Dit maakt het mogelijk om nog specifieker te (re)targeten. Zo kun je nu bijvoorbeeld advertenties specifiek richten op LinkedIn-gebruikers die jouw website al bezocht hebben of op LinkedIn-gebruikers die zich ook bevinden in jouw klantenbestand en/of onderdeel uitmaken van jouw marketingautomationplatform. Hierdoor kun je dus zeer specifieke en gepersonaliseerde advertenties ontwikkelen. Zo kun je door middel van Account Targeting een lijst met bedrijven importeren en advertenties ontwikkelen specifiek gericht op deze bedrijven. Met Contact Targeting kun je een lijst met e-mailadressen importeren, om vervolgens advertenties aan de LinkedIn-profielen te tonen die matchen met deze e-mailadressen. Kortom; deze nieuwe feature vergroot de targetingmogelijkheden van adverteren op LinkedIn aanzienlijk.
Leads genereren
Ook is het sinds kort mogelijk om net als op Facebook direct vanuit LinkedIn leads te genereren. Met behulp van de zogenaamde Lead Gen Forms, kun je bijvoorbeeld inschrijvingen voor je nieuwsbrief, je webinar of een ander evenement verkrijgen. Omdat gebruikers LinkedIn niet hoeven te verlaten en slechts enkele handelingen hoeven te verrichten, wordt de drempel tot conversie verlaagd. Daarnaast kun je nadat het formulier is ingevuld altijd nog doorverwijzen naar je website. Deze ads zijn dus een goede manier om zakelijke leads te genereren, waar veel andere socialmediakanalen veel minder geschikt voor zijn. Hierdoor zijn leads die via LinkedIn gegenereerd zijn vaak van hogere kwaliteit dan leads via andere kanalen.
Experimenteer en leer
Via LinkedIn is het mogelijk om meerdere advertenties tegelijk te laten lopen. Hierdoor kun je dus gemakkelijk A/B testen. Op deze manier kun je meerdere tekstjes, afbeeldingen, video’s en dergelijken tegenover elkaar uit te spelen, om erachter te komen welke content het meest effectief is. Dit geeft je veel inzichten in welk type content je in de toekomst vaker kunt gebruiken in advertenties en welke juist niet.
Zoals alle advertentieplatformen biedt ook LinkedIn toegang tot veel data. Deze data kan je helpen om te achterhalen hoe jouw advertentiecampagnes presteren. Zo krijg je meer inzicht in wie er precies geïnteresseerd is in jouw advertenties en wat het gedrag van je doelgroep is, ten opzichte van de advertenties. Analyseer waar ze op klikken en gebruik deze gegevens om je advertentiecampagnes nog effectiever te maken.
Bedenk dat het belangrijk is om per advertentie een aparte landingspagina voor je website te creëren, die aansluit op de boodschap van de advertentie. Door een landingspagina in te richten gebaseerd op de content van de advertentie, hebben bezoekers minder handelingen nodig om te vinden waar ze naar op zoek zijn en zo vergroot je de kans op conversie.
Business as usual
Hoewel LinkedIn dus een meer zakelijk en serieus karakter heeft dan veel ander socialmediakanalen, heeft adverteren op LinkedIn veel overeenkomsten met veel andere kanalen. Net als op andere kanalen is de effectiviteit van je advertentie vooral afhankelijk van je doelgroep en de boodschap. Daarnaast is het belangrijk om content te ontwikkelen die van waarde is voor je doelgroep.
Je hebt misschien een minder groot bereik dan op Facebook, maar kunt met goede targeting juist heel effectief een zakelijke doelgroep bereiken via LinkedIn. Een groot nadeel van adverteren via LinkedIn is dat het vrij prijzig is vergeleken met andere kanalen, en dat de advertentiemogelijkheden ook beperkter zijn. Toch kan een gerichte campagne op LinkedIn voor veel bedrijven enorm effectief zijn. Hulp nodig bij adverteren via LinkedIn? Be Socialized heeft sinds haar oprichting al meerdere succesvolle advertentiecampagnes op LinkedIn opgezet. We helpen je graag!
einde