Socialmediacijfers van 2014

 • 4 min. leestijd
 • 10 december 2014

Uit onderzoek van Newcom van dit jaar blijkt dat bijna 9 van de 10 Nederlanders gebruik maakt van social media. Uit een eerder onderzoek blijkt Nederland met 65% van de bevolking actief op social media, koploper in Europa te zijn. Als ik zulke onderzoeken lees vraag ik me af hoe deze zijn verdeeld over de verschillende platformen. In deze blog wil ik dan ook aandacht besteden aan de cijfers van het social media gebruik in Nederland en de rest van de wereld. Omdat dit elke dag verandert, is het lastig om de precieze aantallen aan te geven. Vandaar dus dat ik per platform een indicatie geef.

Social media gebruik in Nederland per platform

Social media gebruik in Nederland per platform

Facebook

Facebook heeft wereldwijd meer dan 1 miljard actieve gebruikers per maand. Hiervan zijn er ruim 750 miljoen dagelijks actief. Het totaal aantal Facebook gebruikers is onbekend. Met meer dan 9 miljoen gebruikers is Facebook voorlopig nog het grootste social media platform in Nederland. Ondanks de geruchten dat Facebook op zijn retour is in ons land, is het platform het afgelopen jaar met meer dan 1 miljoen gebruikers gegroeid ten opzicht van 2013. Gebruikers loggen vaker in (22% groei ten opzichte van 2013), mede door toenemend gebruik van mobiele apparaten. Dagelijks zijn er in Nederland ruim 6 miljoen mensen actief op Facebook.

Interessante feitjes

 • Van de miljard maandelijks actieve gebruikers maakt ruim 80% ook gebruik van de mobiele versie van Facebook.
 • Er worden wereldwijd gemiddeld ruim 6 miljard likes per dag uitgedeeld.
 • 59% van de Nederlanders beschouwt Facebook als belangrijkste social media platform.
 • De Nederlandse Facebook gebruiker heeft gemiddeld 101,9 Opvallend is dat onze Belgische buren gemiddeld 162 vrienden op Facebook hebben.
 • Slechts 5% van de gebruikers haakt af, waarvan de helft aangeeft dat ze stoppen vanwege mensen waar ze weinig mee hebben. Dit percentage is lager dan vorig jaar.
Aantal afhakers op Facebook in 2014 t.o.v. 2013. Onderzoek van Newcom (2014)

Aantal afhakers op Facebook in 2014 t.o.v. 2013. Onderzoek van Newcom (2014)

 

Twitter

Wat zeven jaar geleden begon als kleine microblog met een paar gebruikers is uitgegroeid tot een mega netwerk. Wereldwijd heeft Twitter in totaal meer dan 1 miljard gebruikers. Maandelijks zijn er meer dan 250 miljoen gebruikers actief. Samen versturen ze meer dan 500 miljoen berichten per dag!

In Nederland zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen actief op Twitter. Hiervan zijn er 1,5 miljoen dagelijkse gebruikers.

Interessante feitjes

 • Ruim 75% van de twitteraars wereldwijd maakt gebruik van Twitter mobile. 60% van de 500 miljoen tweets die dagelijks wordt verstuurd komt van mobiele apparaten.
 • Er zijn ruim 390 miljoen Twitter accounts zonder volgers.
 • De gemiddelde Nederlandse twitteraar heeft 47 volgers en volgt zelf 89
 • 44% van de mensen met een Twitter account heeft nog nooit een bericht verstuurd.
 • De grootste groep afhakers op Twitter is de groep van 15 tot en met 19 jarigen (22%).
 • Het Twitter gebruik onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar neemt af. Opvallend is dat de groep in de leeftijd van 40 tot en met 64 jaar actiever is geworden op Twitter.

 

Twittergebruik onder Nederlanders per leeftijdscategorie. Onderzoek van Newcom (2014)

Twittergebruik onder Nederlanders per leeftijdscategorie. Onderzoek van Newcom (2014)

 

 

LinkedIn

LinkedIn is het grootste zakelijke netwerk ter wereld en heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen gebruikers. Hiervan zijn er ruim 185 miljoen dagelijks actief. Ook in Nederland doet LinkedIn goede zaken. Meer dan 4 miljoen Nederlanders heeft een LinkedIn profiel, waarvan er meer dan 300.000 dagelijks actief zijn. Nederland telt zo’n 3 miljoen bedrijfspagina’s en ongeveer 2 miljoen LinkedIn groepen.

Interessante feitjes

 • Ruim 40% van alle LinkedIn bezoeken gebeurt via mobiele apparaten.
 • Geografisch gezien is LinkedIn in meer dan 200 landen en gebieden actief.
 • Er komen gemiddeld 2 LinkedIn accounts per seconde
 • Ongeveer 66% van de gebruikers is man.
 • 25% van de bezoeken aan LinkedIn profielen zijn van collega’s.
 • 3 van de 4 gebruikers staat open voor een benadering tot ander werk.
 • 88% van de LinkedIn-leden geeft aan interesse te hebben in het volgen van een company page.
 • Hospital & Health Care is de meest actieve branche met 200.000 gebruikers. IT en Services is een goede tweede met 160.000 gebruikers.

 

YouTube

Het valt me op dat YouTube regelmatig wordt vergeten als men spreekt over social media. Toch behoort dit videoplatform zeker tot deze groep! Wereldwijd heeft YouTube meer dan 1 miljard gebruikers. In Nederland maken ruim 7 miljoen mensen gebruik van de videodienst, waarvan meer dan een miljoen dagelijks..

Interessante feitjes

 • Dagelijks worden er gemiddeld 1 miljard video’s weergegeven op mobiele apparaten.
 • Per minuut wordt er meer dan 100 uur aan video geüpload naar YouTube.
 • Per maand wordt er 6 miljard uur aan video gekeken via het platform.

 

Instagram

Instagram onderscheidt zich van de andere platformen door zich alleen te richten op mobiel gebruik. Wereldwijd maken er ongeveer 300 miljoen mensen gebruik van Instagram. Onderzoek wijst uit dat ruim 1,4 miljoen Nederlanders gebruik maakt van Instagram, waarvan ruim 500.000 dagelijks.

Interessante feitjes

 • Ruim 95% van de gedeelde content is een foto. De rest is video.
 • Per dag worden er wereldwijd ongeveer 70 miljoen foto’s gedeeld.
 • De meeste foto’s worden zonder filter geplaatst.
 • De meeste interactie vindt plaats op foto’s met de ‘Mayfair’ filter.
 • 23% van de jongeren beschouwt Instagram als favoriete sociale netwerk.

 

Google+

Google heeft haar diensten steeds meer geïntegreerd binnen de overige diensten als YouTube en de Google Play Store. Naar eigen zeggen heeft Google maandelijks 540 miljoen actieve gebruikers, waarvan er ruim 300 miljoen actief gebruik maken van de timeline van Google+. Google+ wordt maandelijks door ruim 3 miljoen Nederlanders bezocht. Dagelijks ligt dit in Nederland rond de 1 miljoen.

Interessante feitjes

 • Er worden elke week meer dan 1,5 miljard foto’s geüpload naar Google+. Hier moet wel bij worden gezegd dat dit vaak gaat om de (onbewuste) back-up van foto’s vanaf telefoons en tablets.
 • Likes of +1’s die worden gegeven in de Google Play Store worden meegerekend in het totaal aantal gebruikers.
 • Opvallend is dat Google+ het afgelopen jaar relatief gezien de grootste groei door heeft gemaakt. Ze gingen van 2 miljoen naar 3 miljoen
Groei sociale platformen ten opzichte van vorig jaar. Onderzoek Newcom (2014)

Groei sociale platformen ten opzichte van vorig jaar. Onderzoek Newcom (2014)

 Conclusie

Hoewel cijfers interessant zijn om groei of verval te meten, vind ik persoonlijk dat onderzoeken altijd met een korrel zout moeten worden genomen. Het is lastig om de steeds groeiende social media platformen accuraat te blijven meten (tenzij je Google of Facebook heet). We zien in ieder geval dat we samen verantwoordelijk zijn voor ontzettend veel content op de verschillende platformen. Dit zal de komende jaren waarschijnlijk ook alleen maar meer worden. Voor contentmarketeers zijn dit soort cijfers van belang. Ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van de juiste strategie.

 

 

Auteur afbeelding: Thomas Lapperre
Bron: http://goo.gl/sCzJ0O

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=”” css=”.vc_custom_1458122974652{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;background-image: url(http://www.contentbakers.nl/wp-content/uploads/2015/12/fiets.jpg?id=828) !important;}”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1458124980287{padding-top: 50px !important;}”]

Onze services

[/vc_column_text][vc_column_text][flipcards id=”817″ title=”test”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=”” css=”.vc_custom_1464790684448{margin-bottom: 50px !important;padding-top: 50px !important;padding-bottom: 75px !important;background-color: #ffffff !important;}”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact