Social media gebruik Nederlandse gemeenten nog in kinderschoenen

  • 2 min. leestijd
  • 03 oktober 2011

Een onderzoek is gedaan naar social media gebruik door Nederlandse gemeenten. Van de 291 (69%) onderzochte gemeentes blijkt de helft actief te zijn op social media, en 86% wil er meer gebruik van maken. Twitter is het meest populair (42%), gevolgd door YouTube (15%). Voornamelijk grote gemeenten maken gebruik van sociale media; het gebruik onder gemeenten tot 10.000 inwoners is minder dan 10%. Sociale media worden echter vooral gebruikt om te zenden, er is weinig interactie.

 

Het intern gebruik van social media blijft steken op 49%. Met meest wordt er gebruik gemaakt van Yammer (44%) voor interne communicatie.

Twitter meest populair

Zoals gezegd is Twitter het meest populair, en wordt door 41% van de gemeenten ingezet. De snelheid van social media wordt gezien als grootste voordeel (23%), de extra benodigde capaciteit wordt het meest genoemd als nadeel (20%). Het bereik van Twitter van de top 50 gemeenten ligt op gemiddeld 1,13% van de bewoners.

Strategie en beleid ontbreekt

Meer dan vier op de tien (43%) van de gemeenten heeft geen social media beleid opgesteld. Wel is 37% daar op dit moment mee bezig. Ook ontbreekt vaak (52%) een beleid voor het social media gebruik door medewerkers. Een kwart van de gemeenten is op dit moment een dergelijk plan aan het opstellen.

Verder heeft 63% van de gemeenten geen specifieke formatie, en 64% geen specifiek budget voor het gebruik van social media vrijgemaakt. Social media worden vooral gebruikt door de afdeling communicatie (41%), gevolgd door raadsleden (18%).

Zenden

Social media hebben de manier waarop burgers met dienstverlenende organisaties als gemeenten communiceren. Daardoor verandert de rol van de gemeenten in de communicatie ook. Burgers maken steeds vaker de social media kanalen gebruiken om te communiceren met hun gemeente als ze vragen of klachten hebben, of willen meedenken. Gemeenten zullen hun manier van communiceren dus moeten veranderen willen ze beantwoorden aan de vraag van de buitenwereld

 

Op gemeente niveau

Welke gemeente maakt het meest gebruik van sociale media? In het rapport is de hele lijst te vinden, hier de top 10:

 

Het rapport

Lees hier het hele rapport over social media gebruik door gemeenten.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek is uitgevoerd in de maanden juli en augustus 2011. Er zijn 420 mensen benaderd, waarvan 69% (291) reageerden. Kanttekening is dat gemeenten zichzelf een cijfer moesten geven (en je dus te maken hebt met respondent bias). Daarnaast hebben grote gemeenten per definitie meer middelen om een social media beleid op te zetten.

Bron: Marketingfacts

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact