Google+ maakt Facebook ouderwets

  • 3 min. leestijd
  • 12 juli 2011
Google deed al een aantal pogingen om diensten te lanceren in de ‘socialsphere’ met Google Wave en Google Buzz. Dit waren initiatieven die maar beperkt geslaagd zijn in termen van het aantal gebruikers. Met Google+ doet de online media-gigant een nieuwe poging. Terwijl vele mensen nog gefrustreerd achter hun computer zitten omdat ze (nog) geen uitnodiging hebben voor Google+ of omdat de uitnodiging niet werkt, is een select groepje internetters al enthousiast op ontdekkingstocht gegaan. Molblog heeft de dienst zelf geprobeerd en een aantal mensen gevraagd om hun bevindingen.
“Delen wordt meer zoals in het echte leven”, is de belofte van Google+. Eerlijk is eerlijk, die belofte lijkt de nieuwe social netwerksite van de internetgigant waar te maken. Net zoals je in het echte leven niet ‘alles’ met ‘iedereen’ deelt, kun je op Google+ kiezen welke informatie je met welke personen deelt.

Kringen of ‘cirlces’
Je netwerk kun je indelen in verschillende ‘kringen’. Bij elk bericht dat je deelt, kun je beslissen voor welke kringen dit bestemd is. Handig als je je nieuwste vakantiefoto’s online zet en je niet wilt dat je klanten of collega’s dit zien. Facebook heeft dit eerder geprobeerd met de dienst ‘vriendenlijst’ maar dat is niet echt gelukt. Kringen lijkt een mooie oplossing in de evolutie van sociale netwerken om mensen meer controle te geven over wie welke boodschap kan zien. De kringen zorgen zelfs in dit vroege stadium van Google+ al voor een verschuiving in social media. Was Facebook alleen voor ‘echte’ vrienden, op Google+ worden nu ook volgers van Twitter toegelaten tot het eigen kring toegelaten. Wat heel prettig is dat je een onbeperkt aantal kringen kunt maken, waarin familie, kennissen, vrienden, collega’s etc. maar ook onbekenden geplaatst kunnen worden. Daarmee kom je heel snel op dingen die je anders niet zo snel zou zien.”

Interface

Google+ is ontworpen door Andy Herzfeld een van de designers die meehielp aan Apple Macintosh. Hij kreeg vrijwel ‘card blanche’ van Google. De nieuwe concurrent van Facebook scoort goed met de vormgeving. Het ziet er behoorlijk goed uit en weerspiegelt de minimalistische sfeer die we gewend zijn bij de Google search engine. Google+ heeft er in één klap voor gezorgd dat Facebook er outdated uitziet terwijl er niet zoveel mee mis was. Het is erg mooi en heeft niet een overdadige hoeveelheid opties. Binnen een paar minuten heb je door hoe het werkt. Dat is met andere diensten wel eens anders geweest. Het plaatsen van foto’s is gemakkelijk evenals bij Facebook, maar Google heeft de mogelijkheid de foto’s ook te bewerken.

Hangouts & Sparks
Terwijl Facebook bekendmaakte samen te gaan werken met Skype, is Google+ Facebook een stap voor met de introductie van zogenaamde ‘Hangouts’. Dit is een groep die je zelf kunt aanmaken om te videochatten met maximaal tien personen en is zeer innovatief. Het beeld wijzigt namelijk op basis van degene die spreekt en is daarmee gemakkelijker in het gebruik dan te kijken naar tien kleine schermpjes.
Ook Sparks wordt gewaardeerd. Het is een soort Google Reader zonder de integratie ervan. Deze functionaliteit is bedoeld om de +1 knop relevant te maken. Het is eigenlijk een ‘aanbevelingstool’.

Positief maar ook kritiek
Er zijn ook punten van kritiek. Niet iedereen stelt de manier waarop Google de boel probeert op te hypen op prijs. Voor de pioniers is het nog wel erg stilletjes. We kunnen niet goed inschatten of dit een marketingtruc is van Google. Het werkt in elk geval wel. Zelden heb ik op Twitter zoveel reacties gekregen toen ik meldde dat ik Google+ toegang had. In elk geval zorgt dit marketingtrucje ervoor dat de eerste Google Plussers zich nu lid voelen van een exclusieve club. Ook is je timeline niet personaliseerbaar en dat is wel erg jammer omdat berichten niet in chronologische volgorde binnenkomen. In hoeverre dit een designfout is dat hersteld kan worden, is mij nog niet bekend.

Een aantal eerste voors en tegens:

Voordelen
beter notificatiesysteem dan Twitter en Facebook,
je kunt makkelijk mensen vinden via Google Contacts,
de witruimtes zorgen ervoor dat G+ rustig overkomt,
het fotogedeelte ziet er goed uit en heeft betere functionaliteit

Minder:
integratie van Sparks met Google Reader,
het meldingenvenster rechtsboven linkt niet naar je stream,
veel Facebookgebruikers zijn blij dat nu eindelijk iedereen op Facebook zit, veel mensen verwachten dat het nog wel even duurt voor zij naar iets nieuws en onbekends zullen overstappen,
‘the photos from your circles’ zijn nu nog niet gespecificeerd per ‘circle’.

Bron: Molblog

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact