De 5 voordelen van een lijstje

  • 2 min. leestijd
  • 30 oktober 2014

Iedereen maakt ze. Of het nou voor boodschappen, taken of goede voornemens is: lijstjes zijn handig en geven structuur aan alledaagse zaken. Ook op internet hebben dit soort gemakkelijke overzichten allang hun intrede gedaan. Lijstjes zijn geschikt voor het internet en vragen niet al teveel aandacht van de lezer. Met name bloggers maken gretig gebruik van de eenvoud van deze ‘listicles’ om informatie behapbaar te maken.

1. Lijstjes vragen niet veel aandacht van de lezer

Internetgebruikers krijgen dagelijks ontzettend veel informatie te verwerken. Denk alleen al aan het aantal emails, Facebook updates, nieuwsberichten en Tweets dat je zelf te zien krijgt.
Omdat mensen slechts beperkt informatie kunnen verwerken, gaan we automatisch over tot het scannen van teksten. We lezen titels, kopteksten en afbeeldingen.
Blogs die als lijstje zijn opgesteld hebben voor ieder onderdeel een eigen kop. Deze kopteksten zorgen ervoor dat de lezer snel kan bevatten wat de essentie van je verhaal is. Het geeft houvast waardoor lezers achteraf sneller kunnen samenvatten waar de tekst over ging. Hierdoor worden ze ook beter onthouden. Zorg er dus voor dat de teksten onder je kopjes niet te lang zijn.

2. Lijstjes voorkomen afdwalen

Als schrijver kan het voorkomen dat je afdwaalt tijdens het schrijven van je tekst. Op zich niet erg, maar je wilt wel graag bij je onderwerp blijven om verwarring te voorkomen. Een lijstje is een prima middel om je verhaal aan op te hangen. De punten van je opsomming geven informatie over de essentie van je verhaal, wat ervoor zorgt dat je als schrijver altijd een spiekbriefje bij de hand hebt, mocht je teveel afdwalen.

Houdt niet teveel vast aan het aantal punten dat je in je listicle wilt verwerken. Het kan namelijk zomaar zijn dat je van ‘De 5 beste manieren om…’ naar ‘De 9 meest eenvoudige manieren om…’ gaat.

3. Lijstjes lokken en zijn tijdbesparend voor de lezer

Lijstjes zijn ideaal om lezers te enthousiasmeren. Artikelen met koppen als ‘5 onmisbare gadgets voor de moderne man’ en ’3 belangrijke SEO tools voor WordPress’ brengen een bepaalde spanning met zich mee. De lezer krijgt het gevoel dat de maker van het lijstje uren bezig is geweest met het vergelijken van verschillende producten en dat de allerbeste in dit artikel te vinden zijn. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar zo komt het wel over. Daarnaast krijgt de lezer het gevoel dat hij veel tijd bespaart door jouw artikel te lezen. Hij hoeft zelf niet uren het internet af te struinen naar vergelijkbare producten. Jij hebt het werk al voor hem gedaan.

4. Lijstjes zijn SEO vriendelijk

De relatief eenvoudige structuur en kopteksten van lijstjes lenen zich goed voor de vindbaarheid in zoekmachines. Gebruik niet alleen je main keyword maar ook synoniemen van dit woord voor een nog betere SEO.

5. Lijstjes hebben een einde

Dit hangt deels samen met het eerste punt. De lezer van vandaag de dag scant teksten en heeft niet altijd de concentratie om een lang artikel te lezen. Door de onderwerpen op je lijst te nummeren weet de lezer precies hoe lang hij nog moet doorlezen. Zo weet jij als lezer bijvoorbeeld dat dit alweer het laatste punt van dit lijstje over lijstjes is. Kun jij je nog herinneren welke punten er in dit artikel stonden?

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact