5 redenen waarom socialmediamonitoring essentieel is

  • 2 min. leestijd
  • 29 juni 2016

Voor ieder bedrijf is het online ‘luisteren’ naar de doelgroep van groot belang. Door socialmediamonitoring kun je ontdekken waar de doelgroep zich bevindt en welke onderwerpen haar bezig houden. Wanneer je online optimaal inspeelt op de resultaten uit socialmediamonitoring zal je strategie effectiever zijn. In dit artikel geef ik 5 redenen waarom je als organisatie niet zonder socialmediamonitoring kan.

1. Content op maat aanbieden

Om te weten welke content voor jouw doelgroep interessant is, is het belangrijk om goed naar je doelgroep te luisteren. Dankzij socialmediamonitoring kun je informatie inwinnen over je doelgroep. Wanneer je in de contentstrategie inspeelt op de uitkomsten uit socialmediamonitoring kun je de doelgroep content op maat aanbieden en zal je organisatie meer nieuwe klanten aantrekken. Door deze uitkomsten te analyseren kun je bijvoorbeeld de juiste content via het juiste kanaal en op het juiste moment plaatsen.

2. Inzichten in de branche

Dankzij het gebruik van verschillende socialmediamonitoring-tools kun je trends binnen jouw branche ontdekken. Naast het monitoren van de doelgroep en concurrenten, kan dit ook door merken te monitoren. Bekijk wat trends zijn, hoe hierop ingespeeld wordt en waar je doelgroep goed op reageert. Daarnaast biedt socialmediamonitoring inzicht in influencers binnen de branche.

3. Concurrenten analyseren

Wat ook zeker niet vergeten mag worden bij het monitoren van social media, is het analyseren van concurrenten. Monitor de social media posts, nieuwsberichten en blogs van concurrenten. Daarnaast valt er veel informatie te halen bij de klanten van concurrenten, bekijk middels socialmediamonitoring wat zij te zeggen hebben over de concurrent en zijn producten en services. Aan de hand van deze informatie kun je ontdekken wat wel werkt, wat niet werkt en waar de kansen voor jouw organisatie liggen.

4. Inzichten over eigen organisatie

Door online gesprekken te monitoren kom je veel te weten over jouw eigen producten of diensten. Veel zaken worden online besproken en door in te spelen op reacties op producten of diensten kun je als organisatie klantgerichter te werk gaan. Ook kan het online gedrag van werknemers geanalyseerd worden. Hierdoor kom je te weten hoe werknemers over de organisatie praten en kun je de employer branding hierop aanpassen.

5. Relatie met doelgroep verbeteren

Door de relatie met de doelgroep te verbeteren behoud je huidige klanten en trek je meer potentiële klanten aan. Door socialmediamonitoring kun je sneller reageren op berichten van de doelgroep waardoor je een betere band opbouwt. Daarnaast kom je er door socialmediamonitoring achter of er onduidelijkheden zijn over bepaalde onderwerpen. Hier wil je natuurlijk als organisatie direct op inspelen.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact