5 manieren om meer engagement te creëren op social media

  • 2 min. leestijd
  • 17 september 2014

Dat engagement dé manier is om je community levend te houden is al langer bekend. Echter, voor menig online marketeer is het lastig om engagement te blijven creëren. Om hierbij te helpen hebben we vijf tips voor je op een rijtje gezet.

 

1. Vraag om likes

‘Like als je vindt dat dit product in ons assortiment moet blijven’. ‘Like als jij je ook stoort aan saaie Facebook posts’. Vanaf 5 november 2014 is het vragen om likes in apps of social plug-ins verboden op het moment dat je daar een beloning tegenover stelt. Het stellen van vragen om likes op posts is gewoon toegestaan. Dit telt namelijk niet als omkoperij. Het is een eenvoudige manier om engagement te krijgen op je post. Een like is snel gegeven en volgers zijn snel geneigd om comments achter te laten.

 

2. Haak in op actualiteiten

De leden van je community zijn niet altijd bezig met jouw product. Door in te haken op actuele onderwerpen kun je engagement creëren. Jullie kennen waarschijnlijk Loesje wel. Ze maakt al jarenlang aansprekende teksten die zeer regelmatig inhaken op zaken die spelen in de samenleving. Door de scherpe teksten hoeft ze niet expliciet om reacties te vragen, deze komen vanzelf. Een ander voorbeeld is de ‘Einde van de wereld verzekering’ die Centraal Beheer aanbood voor het door de Maya’s voorspelde ‘Einde der tijden’ op 21 december 2012. Achmea kreeg het voor elkaar om niet alleen veel engagement op Facebook te genereren, maar kwam hiermee zelfs in nieuwsbulletins op televisie en radio. Een recenter voorbeeld is het WK voetbal van afgelopen zomer. De online campagnes van verschillende grote bedrijven als Albert Heijn, Heineken, Mora en Nike zorgden voor veel engagement op social media kanalen door voetbal te gebruiken als uitgangspunt.

 

3. Maak gebruik van visuals

Statusupdates met afbeeldingen genereren meer engagement dan statusupdates zonder afbeelding. Een goede afbeelding grijpt de aandacht. Deze visuals hoeven niet altijd foto’s van een product te zijn. Infographics en foto’s met quotes grijpen de aandacht ook. Stel gemakkelijke vragen bij je visuals. Welk product vinden je communityleden het mooist?  Multiple choice vragen werken ook prima. Antwoorden kan door het achterlaten van een reactie met A,B of C. Ook het taggen van mensen in foto’s of comments werkt goed.

 

4. Is dit waar of niet waar?

Een interessante manier om een discussie in je community op gang te brengen is het posten van ‘waar of niet waar’ vragen. Stel een (omstreden) vraag op je social media kanalen en geef je community de mogelijkheid om te reageren met ‘waar’ of ‘niet waar’. Je zult zien dat je leden vanzelf hun keuze toe zullen lichten en deze ook verdedigen mocht dit nodig zijn.

Uiteraard zijn dit niet de enige manieren om engagement te creëren. Betrek je community actief bij je social media kanalen en je roept sterke, positieve emoties op. Hierdoor zijn leden eerder geneigd je content te delen en krijg je een groter bereik.

 

5. Maak er een wedstrijd van

Door je community uit te dagen om de strijd met elkaar aan te gaan kun je optimaal gebruik maken van de social kanalen. Vraag je community eens hun leukste/grappigste/mooiste foto’s van je product te delen. Je kunt ook denken aan ‘Ontwerp de mooiste Facebook banner’ of ‘Hoeveel golfballen zitten er in deze badkuip?’ De mogelijkheden zijn legio. Zorg ervoor dat deelname simpel is en maak gebruik van de virale werking van social media door de deelnemers zijn/haar inzending te laten delen met zijn/haar eigen netwerk. Hiermee wordt je bereik vergroot.

blogoverzicht

einde

Behoefte aan advies op maat voor jouw project?

contact